Moniveto & Tulosveto: Vedonlyönnin ammattilaisen peliopas

Vedonlyönnin ammattilainen Juha Koivula käy läpi Monivedon ja Tulosvedon pelaamista ja AnnaBetin Monivetoapu Pro ja Tulosvetoapu -ohjelmia.

Huom! Artikkeli on julkaistu vuonna 2019 ja jotkut ominaisuudet ovat muuttuneet.

Monivedon pelaaminen on monelle varmasti tuttua jo niiltä ajoilta, kun rivejä suunniteltiin kioskeilla ja sopivia maalimääriä ruksittiin lapuille. Nykyään pelaaminen on siirtynyt suuressa määrin nettiin, mutta silti Monivedossa edelleen pelataan yleisimmin järjestelmiä. Jos pelaa vaikkapa useiden kymppien tai jopa satojen eurojen kokoisia järjestelmiä, niin mukaan tulee todella paljon alikertoimia, vaikka laittaisi merkit lähtökohtaisesti alipelatuille maalilukemille. Tällöin on hyvä sisäistää, että pitkällä tähtäimellä ei luultavasti pysty pelaamaan Monivetoa voitollisesti. AnnaBetin Monivetoapu Pro -ohjelma auttaa kääntämään etua järkipelaajan puolelle. 

Käydään vielä kuitenkin läpi, miten ilman ohjelmaakin voi parantaa menestystä Monivedossa. Pienessä määrin järjestelmien pelaamisessa ei ole mitään vikaa, etenkin jos tosiaan valitsee maalimäärät ja pelattavat tulokset pelijakaumien pohjalta. Järkevää on siis tehdä useita pieniä järjestelmiä, joiden avulla pyrkii valitsemaan lapulle tuottoisimmat tulokset ja välttää mahdollisuuksien mukaan alikertoimisten tulosvaihtoehtojen ottamista mukaan. 

Esimerkiksi jos peliprosenttien mukaan tuottoisia tuloksia olisivat 2-2, 4-1, 3-1 ja 2-1, niin voi tulla suuri houkutus merkata kohde lapulle lukemin 2,3,4 – 1,2. Tällöin mukaan tulevat kuitenkin tulokset 3-2 ja 4-2, jotka saattavat olla niin reilusti ylipelattuja, että tuhoavat Monivedon koko edun. Tässä tapauksessa oikea ratkaisu onkin hajauttaa yhteen lappuun 2-2 ja kierrättää sen kautta muiden kohteiden tuloksia ja toiseen lappuun 2,3,4 – 1 ja kierrättää niitä taas muiden kohteiden tuottavien tulosten kanssa.

Tästä päästään siihen, että lappuja saattaa vaikkapa yhteen kolmen kohteen Monivetoon kertyä helposti toistakymmentä, kun karsitaan alikertoimisia rivejä pois suhteessa siihen, että pelaisi vaan yhden ison järjestelmän. Hajautusten teko siis kannattaa, mutta aikaa siihen menee. 

Jos ei halua tai välttämättä täydellisesti osaakaan muodostaa kokonaisuuksia tällä tavalla, niin apuun tulee tietokonepohjaiset ohjelmat, kuten AnnaBetin Monivetoapu Pro. Ohjelman avulla pystyy pelaamaan yksittäisiä rivejä ja ohjelma valitsee peleihin vain ylikertoimiset rivit. Tällä tavoin pelaamalla ei tarvitse murehtia kokonaisuuksien rakentamisesta, vaan ohjelma huolehtii kaikesta raskaasta työstä.

Monivetoapu Pro:n käyttäminen

Itse suosittelen käyttämään Monivetoavussa ”Suodatukset” -palvelua. Sen avulla pystyy kaikkein parhaiten valitsemaan ylikertoimiset rivit peleihin. Sieltä näkee heti ensisilmäyksellä hyvän kuvan kierroksesta. Vaikka ei edes käyttäisi itse ohjelmaa, vaan rakentaisi rivinsä itse, niin tämä sivu on erittäin hyvä infopläjäys alkuun. Yhdellä silmäyksellä näkee pelatuimmuusprosentit suhteessa vedonvälittäjien kertoimiin.

Kuvassa esimerkiksi Pelicansia on pelattu 23% ja markkinoilla sen arvio pyörii 28-30% välillä. Vastaavalla tavalla näkee myös maalimäärien pelatuimmuudet ja esimerkiksi Kärpät – HPK -ottelussa alle 5,5 tuloksia on pelattu 54,1% verran, mutta Pinnaclen kertoimista muodostettu arvio alle 5,5 maalin tuloksille on 60%.

Itse ohjelman käyttö on helppoa. Alkuun suosittelen tarkistamaan ”Maalirajat min-max”-kohdan. Yleensä voi hyvin lisätä maalimääriä tyyliin suosikille 0-7 ja altavastaajille 0-6 (ainakin kahden kohteen jääkiekoissa). Tällä tavoin ei ainakaan menetetä yhtään mahdollista hyvää peliriviä. Kannattaa tarkistaa myös, että ”Sallitut tulokset”-kohdassa ovat kaikki merkit valittuina.

Toisaalta etenkin neljän kohteen Monivedoissa riviyhdistelmiä tulee niin valtava määrä, että rivit voi olla järkevä rakentaa hajauttamalla. Esimerkiksi niin, että vaihtelee joihinkin kokonaisuuksiin rivien hakua niin, että ensin valitsee vain ykköskohteen kotivoiton ja loppuihin kaikki merkit. Toiseen hakuun ykköskohteen tasapelit ja loppuihin kaikki merkit ja kolmanteen hakuun ykköskohteen vierasvoitot ja loppuihin kaikki merkit. Vastaavaa hajauttamista voi tehdä myös joukkueiden maalimäärien mukaan. Tästä aiheesta on tarjolla infoa heti haun tekemisen jälkeen.

Yksinkertaisimmillaan tämän jälkeen tarvitsee enää muuttaa sivun lopun hakuasetuksista rivien määrää ja valita yksittäiselle riville minimiodotusarvo. Lisäksi voi halutessaan käyttää panosten muodostamisessa Kellyn kaavaa. Tämän jälkeen, kun painaa ”Hae”-nappia, niin ohjelma hakee tuottoisimmat rivit pohjautuen kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen arvioihin otteluiden tulosten todennäköisyyksistä. Tällä tavoin toimimalla saa jo merkittävää etua siihen nähden, että pelaisi itse isoja järjestelmiä.

Palataan vielä kuitenkin suodatussivulle ja kohtaan ”Tallennetut rajakertoimet”. Jos ja kun haluaa hakea mahdollisimman järkevästi tuottoisat pelirivit, niin suosittelen käyttämään omia rajakertoimia sen sijaan, että käyttäisi suoraan vedonvälittäjien rajakertoimia. Rajakertoimien käyttämisestä Monivetoapu Pro:ssa voit lukea lisää enemmän tästä artikkelista. Kun olet lisännyt rajakertoimet palveluun, niin tämän jälkeen painetaan ”Hae”-nappia uudestaan. Nyt ohjelma laskee kyseisiä rajakertoimia apuna käyttäen ylikertoimiset rivit.

Tässä tapauksessa ohjelma löysi hakuehtojen mukaisesti pelattavaa yli 600 eurolla. Kaikkien pelaaminen ei välttämättä ole kannattavaa isoillakaan porukoilla, sillä yleensä kertoimet muuttuvat vielä loppua kohden hieman heikoimmiksi. Näin ollen mukaan kannattaa valita Kelly-indeksin mukaan lajiteltuna omaan pelikassaan sopiva määrä rivejä. Tämä suodatus tapahtuu muuttamalla kyseiseen kohtaan sopiva luku.

Esimerkissä luvulla 0,03 karsittiin jäljelle reilut 500 parasta riviä. Tämän jälkeen rivit voi pelata Veikkaukselle tai jos on aiemmin jo jättänyt rivejä sisään, niin klikkaamalla ”Poista aikaisemmin kohteeseen pelaamasi rivit”, jäljelle jää vain ne rivit, joita ei ole pelannut. Tämän jälkeen voi pelata rivit syöttämällä Veikkauksen käyttäjätunnuksen ja salasanan ruutuihin ja painamalla kerran ”pelaa automaattisesti” -nappia.

Kun on pelannut sopivan määrän rivejä, niin ”Tulostarkistus”-kohdasta pääsee tarkkailemaan pelaamiaan rivejä. Täältä näkee yhteenvedon, että mitä tuloksia on peleissä eniten ja mille merkeille pelit ovat enimmäkseen painottuneet. Tässä esimerkissä neljän kohteen lätkäpeleissä rivit kiertävät suuressa määrin todennäköisten tasapelien kautta, mutta kolmen kohteen Monivedoissa tulokset jakautuvat selvästi enemmän myös muille vaihtoehdoille.

Etenkin neljän kohteen Monivetoja pelatessa on hyvä myös huomioida, että esimerkiksi 67€ kokonaisuus tarkoitti ainoastaan vajaan 1% todennäköisyyttä saada osumaa (neljä oikein). Vaikka panoksen olisi kymmenkertaistanut, niin osumisen todennäköisyys tuskin olisi noussut paljoa 5% korkeammaksi. Näin ollen kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kimppapelaamista Monivedossa. Monivetoapu Pro mahdollistaa kätevän kimppatarkastuslinkin muodostamisen, jonka avulla kimppaasi kuuluvat muut jäsenet pääsevät seuraamaan rivien kehittymistä ohjelman avulla ilman, että heillä tarvitsisi olla tilausta. 

Monivetoapu Pro:n lisäominaisuuksia

Monivetoapu Pro tarjoaa lisäksi vielä paljon muita suodatusvaihtoehtoja. Esimerkiksi ”Merkattujen maalilukujen esiintyminen” suodatussivulta. Tämän avulla voi ruksia oletettuja alipelattuja maalimääriä joka joukkueelle, joita haluaa painottaa omissa riveissä. Esimerkkikuvassa valinta 2-6 kertaa tarkoittaa sitä, että vähintään kahden joukkueen valinnat pitää osua valittuihin maalilukuihin. Tätä kätevää ominaisuutta voi käyttää myös käänteisesti. Eli jos merkkaa todennäköisimpiä tai ylipelattuja maalilukuja ja valitsee niihin, että voi osua vaikka maksimissaan kolmessa kohdassa, jolloin kolmessa muussa maalimäärässä maaliluvut ovat valittujen ulkopuolelta maalirajojen ja muiden suodatusten puitteissa. Näin ylipelattuja maalimääriä ja täten alikertoimisia yhdistelmiä rajoitetaan jo tässä vaiheessa.

Lisäksi toinen kätevä suodatusominaisuus on yksittäisen tuloksen painoarvon vähentäminen. Siinä vaiheessa kun on painettu haku-nappia ja saadaan listaus riveistä, niin voi vähentää tietyn tuloksen painoarvoa omissa peleissä. Esimerkiksi alla satunnainen esimerkki jalkapallosta. Jos 0-4 -tulosten määrä riveissä (10%) tuntuu liian isolta, niin yhdellä klikkauksella voi vähentää vaikkapa 50% kyseisiä tuloksia riveistä (satunnainen poisto).

Suodatussivu tarjoaa myös muita mahdollisuuksia. Jos esimerkiksi haluaa haarukoida yllätystuloksia, niin minimikertoimet-kohtaan voi laittaa haluamansa kertoimen ja pienikertoimiset rivit suodattuvat pois.

Suodatussivulla voi lisäksi säätää käytännössä mitä vaan, jos esimerkiksi haluaa rakentaa rivit tiettyjen hakuehtojen mukaisesti. Mahdollisuuksia on säätää vaikkapa kotivoittojen tai tasapelien määrää riveissä. Lisäksi esimerkiksi jääkiekon neljän kohteen Monivetoon voi luoda suodatuksia, joiden perusteella määrätään, että kahden ottelun on päätyttävä alle 5,5 maaliin ja vähintään yhden ottelun on päätyttävä alle 3,5 maaliin. Halutessaan voi lisätä myös sellaisen suodatuksen, että yhteen otteluun taas halutaan reilummin maaleja. Monesti parhaat yhdistelmät Monivedossa ovat sellaisia, että parin ottelun matalamaalisten tulosten lisäksi jossain pelissä tehtäisiin taas reilummin maaleja.

Nämä ovat tosiaan vain ideoita, että minkälaisia suodatuksia ohjelman avulla voi tehdä. Itse yleensä pelaan suoraan kerroinrajojen mukaan, mutta etenkin isoissa neljän kohteen monivedoissa voi olla varsin suotavaa lisäillä joitain suodatuksia esimerkiksi maalimäärien perusteella mukaan.

Tulosvetoapu Poissonin käyttäminen

Tulosvedossa periaate on hyvin sama kuin Monivedossa. Eli tarkoitus on löytää peleihin tulosvaihtoehdot, jotka ovat ylikertoimisia. Tulosvedossa pelit kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan niin myöhään kuin mahdollista. Näin ollen Tulosvedossakin on kaikkein kätevintä käyttää apuna ohjelmaa, sillä muuten viime minuuttien aikana voi tulla kiire rivien jättämisessä. Itselle ohjelmasta on ollut eniten hyötyä jääkiekon MM-kisojen aikana, jolloin Tulosvedoissakin vaihdot ovat olleet varsin hyvällä tasolla. 

Ohjelman käyttäminen on jälleen varsin simppeliä. Valikosta valitaan aiemmin syötetyt rajakertoimet otteluun ja suosittelen lisäksi valitsemaan oletuksena kaikki Parhaat tulokset Kellyn kaavalla. Ohjelma valitsee näin kymmenen parasta riviä oletuksena. Tämän jälkeen voi käyttää panostuksessa apuna Kellyn kaavaa ja jäljelle jää vain rivien jättäminen sisään. Mikäli pelattavaa on paljon, niin kannattaa tehdä haku uudestaan ja ohjelma hakee lisää ylikertoimisia vaihtoehtoja.

Mutta kuten aiemmin sanoin, niin Tulosvedon pelaamisessa kannattaa rivit jättää niin myöhään kuin mahdollista ja silti pienen vaihdon peleissä on vaarana, että parhaissa tuloksissa kertoimet tippuvat loppuvaiheessa reilusti. Tämän vuoksi panoksissa kannattaa olla varovainen, jotta lopulta peleissä ei ole isolla summalla alikertoimisia tuloksia.

Oppaan kirjoittaja Juha Koivula on vedonlyöntialan ammattilainen, jolla on kokemusta ammattimaisesta vedonlyönnistä jo yli 15 vuoden ajalta. Hän on erikoistunut jääkiekon Liigan ja muiden jääkiekkosarjojen arviointiin. Lähellä sydäntä on jo pitkään ollut myös Veikkauksen totalisaattoripelit, kuten Tulosveto, Moniveto ja Vakio.